onsdag 15 juni 2011

Pizza utan kolhydrater

Pizza utan kolhydrater
Här kommer ett recept på pizza utan kolhydrater. Det betyder att jag inte behöver ta en droppe insulin när jag äter den :) Receptet på "degen" kommer från http://www.lchfrecept.com.

Ingredienser
120 g Philadelphia
4 ägg
1,8 dl vispgrädde
0,6 dl parmesanost
5 dl riven ost (jag använde prästost)


Bred ut smeten på en plåt
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader (160 varmluft). Klä en plåt med papper. Vispa ihop Philadelphia och ägg till en jämn smet. Tillsätt grädden och parmesanosten och vispa ordentligt. Blanda sedan i den rivna osten. Häll allt på den pappersklädda plåten och bred ut till en jämn botten.
 

Grädda tills gyllenbrun




Grädda i 175 grader (160 varmluft) i 25-30 min tills den blir gyllenbrun.

Lägg på de tillbehör du vill ha på pizzan.  




Mina toppings
Pizzasås från Mutti
Riven prästost
Färska champinjoner
Skinka
Salami
Mozzarella
Olivolja & vitlök
Oregano (när den gräddats klart)
 
 
Grädda i 200 grader i ca fem minuter (tills osten smält).

Tips! Efter du brett på tomatsåsen, lägg på den rivna osten och sedan resten av tillbehören. Lägger man på den rivna osten överst så blir den som ett lock och det kan bli vattnigt.


söndag 12 juni 2011

Tips på sylt



Den här sylten hittade jag i the English shop i Söderhallarna. Till skillnad från många andra "sockerfria" sylter så är den här faktiskt sockerfri (de flesta sylter brukar annars innehålla fruktsocker, vilket också är socker!).

Den här innehåller istället sötningsmedel och gör därför inga utslag på blodsockret.

Jag köpte svartvinbärssylt, men jag såg att den även fanns med jordgubbssmak. Tror den kostade 35 kronor.

LCHF-chokladbollar

De här chokladbollarna innehåller näst intill inget socker (bara 1 tsk vaniljsocker) och väldigt lite kolhydrater överhuvudtaget. Istället för socker använder jag Hermesetas och jag byter ut större delen av havregrynen mot kokos. Om man vill kan man nog byta ut havregrynen helt mot kokos, men jag gillar lite havregrynssmak.

LCHF-chokladbollar
Ingredienser
100 g smör
1 dl Hermesetas
2 dl kokosflingor
1 dl havregryn
1 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
2 msk espresso

Blanda alla ingredienser och rulla små bollar. Rulla i kokos. Ställ in i kylen en stund innan de äts.

tisdag 22 mars 2011

Cupcakes med frosting

När man fyller jämnt får man synda. I annat fall kan man alltid unna sig när man får lågt socker. Istället för tårta bakade jag 50 cupcakes till mitt födelsedagskalas och de blev supergoda! Fyllde några med hallon och några med blåbär och spritsade med frosting. Bakade efter Leilas recept och använde alla fina dekorationer och spritsar jag fick av arbetskompisarna i present.


Ingredienser (12 st):
100 g smör
2 st ägg
1.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl mjölk 3%
1 st citron, skalet
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
1 dl hallon eller blåbär 

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst. Rör ner smält smör, mjölk och rivet citronskal. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och rör ner i smeten.
3. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt (så flyter inte formarna ut). Varva smeten med blåbär eller hallon i formarna, fyll dem till 2/3.
4. Grädda i ca 10-12 minuter (eller tills de är gyllenbruna och "torra" inuti. Provstick med en potatissticka, den ska vara helt torr när när du dragit ut den),

Frosting
60 g mjukt smör
5 dl florsocker + 1 tsk vaniljsocker (eller byt ut mot 5 dl chockladflorsocker för chokladfrosting)
1 msk färskpressad citron, saften
100 g Philadelphiaost
Några droppar valfri karamellfärg

Gör så här:
1. Vispa smör, florsocker, vaniljsocker och citronsaft krämigt.
2. Vispa i Philadelphiaosten.
3. Färga glasyren i olika färger med karamellfärg eller behåll den vit.
4. Spritsa på cupcakesen och garnera med strössel.




torsdag 17 mars 2011

Sockerfria spritskakor

Idag blev jag firad av mina arbetskamrater på jobbet (jag fyller 30 imorgon). Till att börja med fick jag en underbar frukost och sen fick jag också jättefina presenter! Kaksprits, karamellfärg, glasyrdekoration, dekorationsströssel m.m. Precis vad jag önskat mig!

Satte igång direkt när jag kom hem och gjorde sockerfria småkakor. Ett jättebra alternativ om man ska ha kalas och vill bjuda på någonting sockerfritt.

 Ingredienser (för ca 20 kakor)
180 g smör
1/2 dl Hermesetas lättströ
230 g smör
1 äggula


  Gör så här:
Sätt ugnen på 200 C.
Blanda alla ingredienser till en lös deg.
Spritsa ut kakor på en plåt.
 Grädda i 8-10 minuter i mitten av ugnen. 

I början var det lite svårt att få snits på spritsen...

...men efter lite övning gick det bättre!

Färdiga!

fredag 4 mars 2011

Crêpes med champinjonstuvning

Det är mycket kolhydrater i crêpes, men eftersom de är så tunna så får man inte i sig så mycket om man bara äter ett par, tre stycken (ös på med mycket fyllning istället!).

Ett knep jag använder när jag vill äta något med mycket kolydrater är att tillsätta mer fett. Då höjs sockret långsammare = lättare att reglera med insulin. Dessutom blir det ju godare med smörstekta crêpes och stuvning på vispgrädde...

Ingredienser (För 2 personer)
Crêpes
1 ägg
3 dl mjölk
1,5 dl mjöl
salt


Stuvning
ca 8 champinjoner
2 schalottenlökar 
1 msk mjöl
2 dl grädde
En skvätt soja
salt och peppar
smör

1 dl riven ost till garnering


Gör så här:
Blanda mjölet och en nypa salt i en bunke.
Tillsätt hälften av mjölken och vispa tills det blir en jämn smet. Vispa sedan ner resten av mjölken och ägget.

Stek crêpsen i smör.








Hacka champinjonerna och schalottenlökarna.
Fräs i smör tills de fått färg.







Strö över mjölet, tillsätt grädden och sojan.
Rör om.

Smaka av stuvningen med salt och peppar.









Klicka ut stuvning i varje pannkaka och rulla ihop.

Lägg dem i en smord form och strö över riven ost.








 



Grädda mitt i ugnen, 200 grader, tills de fått fin färg (ca 10 min).

Smaklig måltid!

tisdag 1 mars 2011

Pralinhuset - min karamellkung!

Pralinhuset har tre butiker i Stockholm men man kan även handla direkt från deras hemsida. De har flera sorters praliner för diabetiker och de smakar himmelskt. Min favorit, med pistagemarsipan, finns inte på hemsidan, men finns att köpa i deras butiker.

Det kostar självklart lite mer med handgjorda praliner, men kan man tänka så här:


De pengar som jag tidigare la på godis, läsk och fika, lägger jag istället på handgjord choklad och god mat. Slutar man helt att köpa sötsaker, så kan man istället unna sig mer lyx i vardagen!