tisdag 22 mars 2011

Cupcakes med frosting

När man fyller jämnt får man synda. I annat fall kan man alltid unna sig när man får lågt socker. Istället för tårta bakade jag 50 cupcakes till mitt födelsedagskalas och de blev supergoda! Fyllde några med hallon och några med blåbär och spritsade med frosting. Bakade efter Leilas recept och använde alla fina dekorationer och spritsar jag fick av arbetskompisarna i present.


Ingredienser (12 st):
100 g smör
2 st ägg
1.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl mjölk 3%
1 st citron, skalet
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
1 dl hallon eller blåbär 

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst. Rör ner smält smör, mjölk och rivet citronskal. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och rör ner i smeten.
3. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt (så flyter inte formarna ut). Varva smeten med blåbär eller hallon i formarna, fyll dem till 2/3.
4. Grädda i ca 10-12 minuter (eller tills de är gyllenbruna och "torra" inuti. Provstick med en potatissticka, den ska vara helt torr när när du dragit ut den),

Frosting
60 g mjukt smör
5 dl florsocker + 1 tsk vaniljsocker (eller byt ut mot 5 dl chockladflorsocker för chokladfrosting)
1 msk färskpressad citron, saften
100 g Philadelphiaost
Några droppar valfri karamellfärg

Gör så här:
1. Vispa smör, florsocker, vaniljsocker och citronsaft krämigt.
2. Vispa i Philadelphiaosten.
3. Färga glasyren i olika färger med karamellfärg eller behåll den vit.
4. Spritsa på cupcakesen och garnera med strössel.




torsdag 17 mars 2011

Sockerfria spritskakor

Idag blev jag firad av mina arbetskamrater på jobbet (jag fyller 30 imorgon). Till att börja med fick jag en underbar frukost och sen fick jag också jättefina presenter! Kaksprits, karamellfärg, glasyrdekoration, dekorationsströssel m.m. Precis vad jag önskat mig!

Satte igång direkt när jag kom hem och gjorde sockerfria småkakor. Ett jättebra alternativ om man ska ha kalas och vill bjuda på någonting sockerfritt.

 Ingredienser (för ca 20 kakor)
180 g smör
1/2 dl Hermesetas lättströ
230 g smör
1 äggula


  Gör så här:
Sätt ugnen på 200 C.
Blanda alla ingredienser till en lös deg.
Spritsa ut kakor på en plåt.
 Grädda i 8-10 minuter i mitten av ugnen. 

I början var det lite svårt att få snits på spritsen...

...men efter lite övning gick det bättre!

Färdiga!

fredag 4 mars 2011

Crêpes med champinjonstuvning

Det är mycket kolhydrater i crêpes, men eftersom de är så tunna så får man inte i sig så mycket om man bara äter ett par, tre stycken (ös på med mycket fyllning istället!).

Ett knep jag använder när jag vill äta något med mycket kolydrater är att tillsätta mer fett. Då höjs sockret långsammare = lättare att reglera med insulin. Dessutom blir det ju godare med smörstekta crêpes och stuvning på vispgrädde...

Ingredienser (För 2 personer)
Crêpes
1 ägg
3 dl mjölk
1,5 dl mjöl
salt


Stuvning
ca 8 champinjoner
2 schalottenlökar 
1 msk mjöl
2 dl grädde
En skvätt soja
salt och peppar
smör

1 dl riven ost till garnering


Gör så här:
Blanda mjölet och en nypa salt i en bunke.
Tillsätt hälften av mjölken och vispa tills det blir en jämn smet. Vispa sedan ner resten av mjölken och ägget.

Stek crêpsen i smör.








Hacka champinjonerna och schalottenlökarna.
Fräs i smör tills de fått färg.







Strö över mjölet, tillsätt grädden och sojan.
Rör om.

Smaka av stuvningen med salt och peppar.









Klicka ut stuvning i varje pannkaka och rulla ihop.

Lägg dem i en smord form och strö över riven ost.








 



Grädda mitt i ugnen, 200 grader, tills de fått fin färg (ca 10 min).

Smaklig måltid!

tisdag 1 mars 2011

Pralinhuset - min karamellkung!

Pralinhuset har tre butiker i Stockholm men man kan även handla direkt från deras hemsida. De har flera sorters praliner för diabetiker och de smakar himmelskt. Min favorit, med pistagemarsipan, finns inte på hemsidan, men finns att köpa i deras butiker.

Det kostar självklart lite mer med handgjorda praliner, men kan man tänka så här:


De pengar som jag tidigare la på godis, läsk och fika, lägger jag istället på handgjord choklad och god mat. Slutar man helt att köpa sötsaker, så kan man istället unna sig mer lyx i vardagen!

tisdag 22 februari 2011

Magasinet i Vaxholm

I lördags var vi på dubbeldejt. Jag, min man och två goda vänner hade en heldag som började i Vaxholm och avslutades på Gärdet.

I Vaxholm åt vi lunch på Magasinet som ligger tvärs över kastellet. Vilket mysigt ställe! Personligt, ljust och med inredning i marint Lexington-tema.

Jag åt en champinjonsoppa med krutonger. Helt gudomlig... Rekommenderar verkligen ett besök på Magasinet (missa inte deras inredningsbutik som ligger på nedervåningen!).

 Champinjonsoppa med krutonger

Från Vaxholm begav vi oss till Ballbreaker på Gärdet för lite bowling och biljard.  Ett perfekt avslut på en heldag med goda vänner!

 Ballbreaker

Vädret var fantastiskt hela dagen, med strålande sol och krispigt vit snö. På kvällen när vi kom tillbaka hem var himlen alldeles mörkblå.

Blå vinterhimmel

måndag 21 februari 2011

Petits-Choux

När vi var på lunch hos mormor och morfar i lördags fick jag en så himla god efterrätt: Petits-Choux med grädde och jordgubbar. Petits-Choux innehåller inget socker och de enda kolhydraterna, som finns i mjölet, är det väldigt lite av eftersom de är så luftiga.

Idag provade jag att göra dem här hemma, med Kungsörnens halvfabrikat. De blev supergoda!

Ingredienser
1 paket Kungsörnen Petits-Choux
Grädde
Osockrad sylt eller bär




Gör så här
Värm ugnen till 200 grader (180 varmluft). Töm påsens innehåll i en bunke och tillsätt 2 dl varmt vatten (ca 40 grader). Vispa i ungefär 2 minuter.




Ta fram en plåt och täck med bakplåtspapper. Klicka ut smeten (1 msk per klutt). Sätt in i mitten av ugnen och grädda i 15-20 minuter. 


OBS! Öppna inte ugnen förrän de är klara (gyllenbruna, höga och lätta) annars faller de ihop.

Låt dem svalna på ett galler.

Klipp eller skär ett lock och fyll med grädde och bär/sylt. Servera med en kopp te! 

Voila!




Tips på god sylt med lite/inget socker:

  • Thursday Cottage Handmade Diabetic Blackberry and Apple Jam
    English Shop, Söderhallarna
  • Syltkrukans osötade blåbärssylt
    Presentbutiken vid Tyresö slott


torsdag 17 februari 2011

Pilgrimsmusslor à la Bloody Mary

På alla hjärtans dag gjorde vi en supergod förrätt med 0 kolhydrater (tummen upp för diabetiker och LCHF:are). Det var lyxigt, enkelt att laga och helt fantastiskt gott. Jag rekommenderar verkligen den här rätten även om man inte är ett fan av Bloody Mary, för det smakar inte alls som drinken (även om jag är ett stort fan av den också).

Pilgrimsmusslor à la Bloody Mary
Receptet kommer från Tasteline men vi gjorde en lite snabbare variant (vi var så hungriga). Så här gjorde vi:

Pilgrimsmusslor à la Bloody Mary
Ingredienser
Olivolja
4 st  pilgrimsmusslor
salt och svartpeppar

Puré
12 st  cocktailtomater, röda
0,5 st  silverlök
1 st  vitlöksklyfta
2 msk  olivolja
Rosmarin
Sellerisalt
Tabasco (några stänk)

 Tillagning
1. Sätt ugnen på 200 grader.
3. Skär ett kryss i tomaterna. Hacka löken och vitlöken. Ringla olja i en ugnsfast form och lägg tomater, vitlök och silverlök i oljan. Strö över rosmarin och och sätt in mitt i ugnen, 20 minuter.
4. Ta ut plåten och häll över allt till en liten bunke. Mixa med en mixerstav och smaka av med tabasco, sellerisalt och peppar.
5. Stek pilgrimsmusslorna i en het panna på båda sidor. Salta och peppra.