måndag 29 augusti 2011

3 desserter för diabetiker



Glass med bär och kokos
Glass med bär och kokos
Ta fram glassen så den hinner tina en aning. Värm en stekpanna och lägg i en klicka smör. Häll i ett par matskedar kokosflingor och rör runt tills kokosflingorna fått en fin gyllenbrun färg. Tina ett par matskedar frysta bär och strö dem över glassen. Toppa med de rostade kokosflingorna.






Vaniljgrädde med sommarbär




Vaniljgrädde med sommarbär
Vispa grädden så den är nästan helt vispad. Skär en skåra genom en färsk vaniljstång och skrapa ur lite av innehåller i grädden. Vispa klart så att vaniljen fördelas. Häll vaniljgrädden i ett glas och toppa med färska hallon och ett strå med smultron.













Våffla med glass och sylt

Våfflor med glass och sylt
Grädda våfflor enligt receptet på paketet. Det bästa är att använda fullkornsvåfflor (långsammare kolhydrater). Toppa med sockerfri glass (eller grädde) och sockerfri sylt!












Den godaste sockerfria glassen är Alvestaglass, den är gräddig och god!


fredag 1 juli 2011

Muffins med prickig chokladhatt

Härom veckan kom min kompis hem till mig med de här smarriga skapelserna. Sockerfria muffins med smält choklad och kokos.
Ingredienser
4 ägg
1 dl mjöl
1 dl potatismjöl
2 dl sötningsmedel
(t.ex. hermesetas strö)
1 tsk bakpulver
50 g smör (smält)
2 st citroner
Sockerfri chokladkaka
(t.ex. Cloettas)

 Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader och fördela formar på en plåt. Vispa äggvitorna hårt och vispa sedan i äggulorna och sötningsmedlet. Blanda i mjöl, potatismjöl och bakpulver. Häll i smöret, rivet citronskal och lite citronsaft. Fördela smeten i formarna. Tryck ner ett par bitar choklad i varje form. Grädda i ca 10 minuter i mitten av ugnen. Smält resten av chokladen och fördela över muffinsarna. Strö kokosflingor på muffinsarna.

Njut tillsammans med ett glas mjölk!

P.S. De har en tendens att bli ganska hårda efter ett par dagar. Men misströsta inte. Mikra dem i ca 10 sekunder så blir de som nygräddade!

onsdag 15 juni 2011

Pizza utan kolhydrater

Pizza utan kolhydrater
Här kommer ett recept på pizza utan kolhydrater. Det betyder att jag inte behöver ta en droppe insulin när jag äter den :) Receptet på "degen" kommer från http://www.lchfrecept.com.

Ingredienser
120 g Philadelphia
4 ägg
1,8 dl vispgrädde
0,6 dl parmesanost
5 dl riven ost (jag använde prästost)


Bred ut smeten på en plåt
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader (160 varmluft). Klä en plåt med papper. Vispa ihop Philadelphia och ägg till en jämn smet. Tillsätt grädden och parmesanosten och vispa ordentligt. Blanda sedan i den rivna osten. Häll allt på den pappersklädda plåten och bred ut till en jämn botten.
 

Grädda tills gyllenbrun




Grädda i 175 grader (160 varmluft) i 25-30 min tills den blir gyllenbrun.

Lägg på de tillbehör du vill ha på pizzan.  




Mina toppings
Pizzasås från Mutti
Riven prästost
Färska champinjoner
Skinka
Salami
Mozzarella
Olivolja & vitlök
Oregano (när den gräddats klart)
 
 
Grädda i 200 grader i ca fem minuter (tills osten smält).

Tips! Efter du brett på tomatsåsen, lägg på den rivna osten och sedan resten av tillbehören. Lägger man på den rivna osten överst så blir den som ett lock och det kan bli vattnigt.


söndag 12 juni 2011

Tips på sylt



Den här sylten hittade jag i the English shop i Söderhallarna. Till skillnad från många andra "sockerfria" sylter så är den här faktiskt sockerfri (de flesta sylter brukar annars innehålla fruktsocker, vilket också är socker!).

Den här innehåller istället sötningsmedel och gör därför inga utslag på blodsockret.

Jag köpte svartvinbärssylt, men jag såg att den även fanns med jordgubbssmak. Tror den kostade 35 kronor.

LCHF-chokladbollar

De här chokladbollarna innehåller näst intill inget socker (bara 1 tsk vaniljsocker) och väldigt lite kolhydrater överhuvudtaget. Istället för socker använder jag Hermesetas och jag byter ut större delen av havregrynen mot kokos. Om man vill kan man nog byta ut havregrynen helt mot kokos, men jag gillar lite havregrynssmak.

LCHF-chokladbollar
Ingredienser
100 g smör
1 dl Hermesetas
2 dl kokosflingor
1 dl havregryn
1 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
2 msk espresso

Blanda alla ingredienser och rulla små bollar. Rulla i kokos. Ställ in i kylen en stund innan de äts.

tisdag 22 mars 2011

Cupcakes med frosting

När man fyller jämnt får man synda. I annat fall kan man alltid unna sig när man får lågt socker. Istället för tårta bakade jag 50 cupcakes till mitt födelsedagskalas och de blev supergoda! Fyllde några med hallon och några med blåbär och spritsade med frosting. Bakade efter Leilas recept och använde alla fina dekorationer och spritsar jag fick av arbetskompisarna i present.


Ingredienser (12 st):
100 g smör
2 st ägg
1.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl mjölk 3%
1 st citron, skalet
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
1 dl hallon eller blåbär 

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst. Rör ner smält smör, mjölk och rivet citronskal. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och rör ner i smeten.
3. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt (så flyter inte formarna ut). Varva smeten med blåbär eller hallon i formarna, fyll dem till 2/3.
4. Grädda i ca 10-12 minuter (eller tills de är gyllenbruna och "torra" inuti. Provstick med en potatissticka, den ska vara helt torr när när du dragit ut den),

Frosting
60 g mjukt smör
5 dl florsocker + 1 tsk vaniljsocker (eller byt ut mot 5 dl chockladflorsocker för chokladfrosting)
1 msk färskpressad citron, saften
100 g Philadelphiaost
Några droppar valfri karamellfärg

Gör så här:
1. Vispa smör, florsocker, vaniljsocker och citronsaft krämigt.
2. Vispa i Philadelphiaosten.
3. Färga glasyren i olika färger med karamellfärg eller behåll den vit.
4. Spritsa på cupcakesen och garnera med strössel.