Pajdeg
150 g smör
3 dl vetemjöl
1 tsk paprikapulver
2 msk kallt vatten
Fyllning
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk smör
400 g köttfärs
1 påse tacokrydda
1 dl vatten
1 burk krossade tomater
2 msk tomatpuré
1 röd chilifrukt
½ dl jalapenos på burk
1 dl creme fraiche
1 dl riven ost
paprikapulver
cayennepeppar
salt och peppar
Garnering
1 burk creme fraiche paprika/chili
1 dl riven ost
4-5 cocktailtomater
Pajdegen
Dela
det kylskåpskalla smöret i kuber och lägg det i frysen. Mät upp mjöl
och paprikapulver och lägg det i matberedare. Tillsätt det kalla smöret
och mixa alltsammans. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en
smidig deg på mjölat bord. Kavla och tryck ut degen i en pajform eller ugnsfast
form, ca 30 cm i diameter. Gör några hål i degen med en gaffel. Ställ
formen i kylen i 30 min medan du gör fyllningen. Förgrädda sedan
pajskalet i 225 grader, i mitten av ugnen, i ca 12 min.
Fyllningen
Hacka
lök och stek i 2 msk smör. Pressa vitlöksklyftorna och lägg i
stekpannan. Tillsätt köttfärsen och bryn. Hacka chilifrukten. När
köttfärsen är brynt, tillsätt tacokryddan, vatten, krossade tomater,
tomatpuré, jalapenos och den hackade chilifrukten. Smaka av med
paprikapulver, lite cayennepeppar, salt och peppar. Låt puttra tills vätskan
försvunnit. Tillsätt creme fraiche (naturell) och riven ost och rör om.
Häll
köttfärsblandningen i det förgräddade pajskalen, bre på creme fraiche
paprika/chili och garnera med skivade tomater. Grädda i 25 minuter i 225
grader i mitten av ugnen tills osten fått fin färg.
torsdag 17 januari 2013
måndag 3 december 2012
Pasta med curryäpple, avokado och räkor
500 g frysta räkor med skal
½ zucchini
½ röd paprika
½ äpple
3 msk currypulver
1 burk creme fraiche
1 avokado
1 msk smör
1 msk rapsolja
cayennepeppar
chiliflakes
salt &peppar
pasta
1. Tina och skala räkorna.
2. Skala och skär äpplet i små bitar. Lägg en klick smör och lite olja i en varm stekpanna och tillsätt curryn. Tillsätt äppelbitarna och rör runt i curryn.
3. Koka upp vatten till pastan och koka den.
4. Skiva zucchinin och skär paprikan i bitar. Lägg ner bitarna i stekpannan tillsammans med äppelbitarna och låt allt stekas på medelvärme.
5. När bitarna blivit mjuka, rör ner creme fraiche och krydda med cayennepeppar, chili flakes, salt och peppar.
6. Stäng av värmen på stekpannan och lägg i räkorna (spara några till dekoration). Skär avokadon i bitar.
7. Lägg upp pasta i tallrikarna och häll över räkcurryn. Servera med avokado och några skalade räkor.
onsdag 22 augusti 2012
Amerikanska pannkakor utan socker
När jag fick diabetes trodde jag aldrig att jag skulle kunna äta amerikanska pannkakor igen. Och visst, lönnsirap är ju uteslutet, men de är väldigt goda med glass också!
2,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
2 msk stevia/hermesetas/canderelströ
1 ägg
2,5 dl mjölk
2 msk smör
Färska bär
Sockerfri glass eller grädde
1. Vispa upp ägget. Tillsätt mjölken och de torra ingredienserna. Vispa till en jämn smet.
2. Lägg en klick smör i en medelvarm stekpanna och häll i smet (ca 1 dl). Strö några bär på. När pannkakan nästan blivit torr på ovansidan är den dags att vända. Se upp så den inte bränns!
3. Servera med sockerfri glass eller vispgrädde.

2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
2 msk stevia/hermesetas/canderelströ
1 ägg
2,5 dl mjölk
2 msk smör
Färska bär
Sockerfri glass eller grädde
1. Vispa upp ägget. Tillsätt mjölken och de torra ingredienserna. Vispa till en jämn smet.
2. Lägg en klick smör i en medelvarm stekpanna och häll i smet (ca 1 dl). Strö några bär på. När pannkakan nästan blivit torr på ovansidan är den dags att vända. Se upp så den inte bränns!
3. Servera med sockerfri glass eller vispgrädde.
Sockerfri sommardessert
Den här desserten gjorde min mamma till mig i somras. Den var så god! Hon hade krossat sockerfria digestivekex och blandat med lite smör så att det blev som en cheesecake-botten. Ovanpå det grädde och sedan färska bär. Enkelt. Gott.
tisdag 21 augusti 2012
Heja Prag!
Apropå mitt förra inlägg så kom jag att tänka på när jag var i Prag i våras. I mataffären fanns en hel hylla med sockerfritt godis.
Chokladutbudet var enormt och de hade så många goda sorter som liknade kexchoklad. Jag köpte med mig en del hem men önskar jag kunde få tag på de här.
Ni vet de där goda rånen som heter Chokladjätten och Vaniljjätten? Så smakade de!
Chokladutbudet var enormt och de hade så många goda sorter som liknade kexchoklad. Jag köpte med mig en del hem men önskar jag kunde få tag på de här.
Ni vet de där goda rånen som heter Chokladjätten och Vaniljjätten? Så smakade de!
Sockerfritt godis
Det finns en del sockerfritt godis att köpa, men allt är långt ifrån gott! Här kommer några av mina favoriter so far.
De här chokladkakorna säljs på min ICA och är så goda! Det finns fyra sockerfria varianter: mjölkchoklad, mörk choklad, mörk choklad/krossad mandel och mörk choklad/krossad hasselnöt. De har inte den där konstiga smaken som viss sockerfri choklad kan ha. Supergott med en ruta till kaffet :)
Dessa geléhallon brukar min svägerska köpa till mig från COOP tror jag. De är jättegoda men man får se upp och inte äta för många, man kan bli lite bubblig i magen av dem...
Favorit i repris... Jag har skrivit om dessa i tidigare inlägg men de är värda att nämna igen. De är verkligen helt underbara. Finns att köpa på Hållplatsens Tidningar och Tobak på Folkungagatan i Stockholm. Webbutik finns!
De här chokladkakorna säljs på min ICA och är så goda! Det finns fyra sockerfria varianter: mjölkchoklad, mörk choklad, mörk choklad/krossad mandel och mörk choklad/krossad hasselnöt. De har inte den där konstiga smaken som viss sockerfri choklad kan ha. Supergott med en ruta till kaffet :)
Dessa geléhallon brukar min svägerska köpa till mig från COOP tror jag. De är jättegoda men man får se upp och inte äta för många, man kan bli lite bubblig i magen av dem...
Favorit i repris... Jag har skrivit om dessa i tidigare inlägg men de är värda att nämna igen. De är verkligen helt underbara. Finns att köpa på Hållplatsens Tidningar och Tobak på Folkungagatan i Stockholm. Webbutik finns!
torsdag 29 mars 2012
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)